Sezon truskawkowy w pełni, więc nie pozostaje nic innego niż upiec trukawkowe muffiny. Aromatyczne, z delikatną nutą migdałów idealnie pasują do leniwego popołudnia w cieniu drzew.
Składniki: (ok.20 sztuk w zależności od wielkości papilotek)
suche:
300g mąki
150g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
100g brązowego cukru (lub białego)
pół opakowania cukru waniliowego
mokre:
80g stopionego, ostudzonego masła
180g (kubek) jogurtu naturalnego
2 jajka
350-400g truskawek
Wykonanie:
Wymieszać składniki suche w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajka, dodać jogurt oraz stopione masło. Do mokrych sładników dodawać porcjami suche, wymieszać. Na koniec dodać truskawki. Papilotki napełnić gotową masą (ok. 3/4 wysokości), piec ok.30 min. w 180 stopniach
Najlepiej sprawdzić, czy są gotowe za pomocą patyczka do szaszłyków. Gdy będzie suchy to znaczy, że babeczki są gotowe.
Te muffiny najlepiej smakują bez dodatków. ( : Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz