Przepyszne, aromatyczne, z chrupiącą skórką. Nie trzeba nic więcej dodawać, trzeba ruszać do kuchni ( :
Składniki: (na ok.20 sztuk)
Sładniki suche:
250g mąki
pół szklanki wiórków kokosowych
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
100g cukru trzcinowego (można zastąpić zwykłym)
Składniki mokre:
40ml oleju
1 jajko
150 g jogurtu naturalnego
50ml likieru Malibu
50ml mleczka kokosowego
2 łyżki soku z cytryny lub limonki
pół lub 3/4 puszki (zależy od ochoty) ananasa w kawałkach oraz ok.3 łyżki soku z puszki
Wykonanie:
Wymieszać składniki suche w jednej misce. W drugiej roztrzepać jajko i dodać resztę składników mokrych. Następnie dodawać do "mokrej" masy składniki suche. Na końcu dodać ananasa i tyle soku ananasowego, aby całość była wygodna do wymieszania. Piec ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sprawdzić patyczkiem, czy środek jest suchy.
Można ozdobić roztopioną białą czekoladą i np. prażonymi wiórkami (patrz: zdjęcia), jednak są one tak smaczne, że nie wymagają dodatków. Smaczego ( :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz