Truskawkowy biszkopt z serkiem mascarpone
Biszkopt z turskawkami i galaretką? Wydaje się dość staroświeckie, ale dodanie serka mascarpone i odbrobin maraschino sprawia, że nikt nie poprzestaje na jednym kawałku.( :
Niezawodny biszkopt
Składniki:
5 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka octu
4 łyżki oleju
Wykonanie:
Ubić białka. Pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier oraz żółtka. Następnie dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i ocet. Tortownicę posmarować masłem. Biszkopt piec 30min w temp. 180 stopni.( :
Krem:
Składniki:
1 opakowanie serka mascarpone
1 opakowanie (mały kartonik) śmietany kremówki 36%
2 łyżki maraschino (lub rumu)
2 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
Wykonanie:
W jednej misce ubić śmietanę z cukrem. Uwaga: Śmietana musi być dobrze schłodzona! W drugiej misce rozmieszać serek mascarpone, dodać sok z cytryny oraz maraschino. Do serka dodawać łyżkami śmietanę, delikatnie połączyć do uzyskania puszystego, gładkiego kremu.
W międzyczasie należy przygotować galaretkę truskawkową (porcja przygotowana z 1 opakowania, według przepisu na opakowaniu). Wszystko robimy, gdy biszkopt jest wciąż w tortownicy. Gdy biszkopt wystygnie przekładamy na niego gotowy krem, układamy truskawki, zalewamy ostudzoną galaretką i wkładamy do lodówki.
Truskawki układamy pierścieniami od środka, ustawiając je ukośnie. Ilość truskawek zależy od wielkości tortownicy.
Najlepiej przygotować ciasto wieczorem przed dniem imprezy lub rano, żeby galaretka się ścięła, a smaki się przegryzły.
Smacznego! ( :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz