poniedziałek, 4 lipca 2011

Diabelsko pyszne muffiny wiśniowo-porzeczkowo-czekoladowe

Sezon w pełni, więc należy korzystać z darów natury. Dzisiaj przepis na przepyszne muffinki czekoladowe z wiśniami i porzeczkami.( :


Składniki:
250g mąki
po łyżeczce kawy rozpuszczalnej i kakao

2 łyzeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej

150g jugurtu naturalnego
50ml oleju
1 duże jajko (ew. 2 małe)
50ml wiśniówki oraz 50 ml likieru kawowego
3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
1 szklanka porzeczek
2 szklanki drylowanych wiśni


Wykonanie:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. W misce ubić jajka, dodać inne składniki płynne, wymieszać. W osobnej misce wymieszać składniki suche. Do płynnej masy dodać część składników suchych (aby jajka się nie ścięły), dodawać powoli przestudzoną,ale wciąż płynną czekoladę. Następnie dodać resztę składników suchych. Do ciasta dodać wiśnie i porzeczki. Piec w temp.180 stopni przez ok.30 min (aż będą suche). Babeczki można udekorować wedle uznania.
Smacznego!( :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz