Kolejny sposób na pyszny, szybki obiad. Tajemniczy składnik-mus jabłkowy-sprawia, że sos ma nie tylko niesamowitą konsystencję, ale również ciekawy słodko-kwaśny smak.: )
Składniki:
3-4 filety z piersi kurczaka
1 duży kubek śmietany 12%
1 duży słoik musu jabłkowego (jabłka prażone)
3-4 ząbki czosnku (w zależności od wielkości)
oliwa
curry, sól, pieprz, szczypta chilli
Wykonanie:
Filety pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem lub zamarynować wcześniej w oliwie z curry. Na oliwie podsmażyć czosnek, dodać odrobinę soli, żeby czosnek się nie przypalił i uwolnił aromat, wrzucić kurczaka. Gdy mięso się usmaży, dodać mus, chwilę pogotować, dodać śmietanę. Należy pamiętać, żeby przed dodaniem do sosu rozrobić śmietanę z kilkoma łyżkami sosu, by śmietana się nie zważyła. Następnie dodać curry, pieprz, sól i chilli do smaku. Gotować aż sos odparuje. Danie podawać z ryżem (najlepiej brązowym).
Smacznego!( :
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz