piątek, 8 lipca 2011

Spaghetti z tuńczykiem

Może wydawać się, że to dziwne połączenie,ale zachwyca prostotą i smakiem. Całość zajmuje tylko 20 min, idealnie nadaje się, by przekonać się do tuńczyka i ogólnie do gotowania: )

Składniki: (na całe opakowanie makaronu-czyli ok.5 porcji)
1 opakowanie spaghetti
4 puszki tuńczyka w kawałkach (obojętnie, w oleju lub w sosie własnym)
1 duży kubek śmietany 12% (ok.400 g)
1 pęczek pietruszki (to ona nadaje tej potrawie charakter!)
1 duża cebula
2 małe ząbki czosnku
oliwa, sól, pieprz (nie mniej ważne!)

Wykonanie:
Makaron ugotować w osolonej wodzie, z odrobiną oliwy, według przepisu na opakowaniu. Posiekaną cebulę z czosnkiem podsmażyć na oliwie, można dodać odrobinę soli (wtedy cebula i czosnek się nie przypalą). W tym czasie należy odsączyć nadmiar oleju/wody z puszek i dodać ich zawartość na patelnię.


Wszystko wymieszać, podgrzać 5 min, dodać pieprz. Następnie dodać śmietanę, wymieszać, ponownie podgrzać.

Na koniec dodać pietruszkę (zostawić trochę do ozdoby), doprawić do smaku-głównie dodać pieprz (najlepiej świeżo zmielony). Makaron odcedzić.

Po włosku powinno się dodawać makaron do sosu, aby nie okazało się, że jest za mało sosu na ilość ugotowanego makaronu, ale w przypadku takiej ilości makaronu, można dodać postąpić na odwrót, bo ilość sosu jest idealna.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz