sobota, 12 listopada 2011

Szarlotka

Babciny pyszny, prosty i sprawdzony przepis ( :

Składniki: (na dosyć dużą, prostokątną blachę, 1 dużą tortownicę lub 2 małe-ja upiekłam 2 cista; ))
Kruche ciasto:
0,5 kg mąki
 150g margaryny
150g cukru
3 żółtka
cukier waniliowy lub 2 łyżki esencji waniliowej
1 kubek śmetany 18% (zakwaszanej)  (ten mniejszy)
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia

PS Jest to uniwersalny przepis na kruche ciasto do różnych placków i ciasteczek ( :



Nadzienie:
ok 1,5 kg- 2kg jabłek
cynamon, trochę kardamonu i goździków lub przyprawa do jabłecznika
2 łyżki miękkiego masła
1/4-1/2 szklanki brązowego miałkiego cukru
szklanka rodzynek, namoczonych w wodzie lub sparzonych

Wykonanie:
Ciasto: Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, żółtka, śmietanę i zarobić ciasto, aby powstała zwarta kula. Można ciasto włożyć do lodówki na pół h, wtedy lepiej się będzie wałkowało.
Jabłka obrać, pokroić, wymieszać z przyprawami, cukrem i rodzynkami.

Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na 2 części  i teraz można postąpić na 2 sposoby:
1) Połowę ciasta rozwałkować i położyć na dno wysmarowanej tłuszczem albo wyłożonej papierem do pieczenia blachy, na to umieścić wcześniej przygotowane jabłka i przykryć warstwą z 2 połowy ciasta. Na koniec posmarować wierzch białkiem i posypać cukrem.
2)Połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć nim dno blachy, umieścić na cieście jabłka. Z pozostałych białek ubić z cukrem pianę (można dodać jeszcze jedno białko-piany będzie więcej) i wyłożyć na wierzch. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (uwaga: tym razem musi być ono dobrze schłodzone).

Ciasto piec w temp. 200 stopni ok. 50min
Smacznego!( :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz