środa, 9 listopada 2011

Zupa-krem z dyni

Uwielbiam tę zupę. Ma przepiękny, intensywnie pomarańczowy kolor i cudownie rozgrzewa w chłodne jesienne popołudnia. Próbowałam ten krem w wielu miejscach, ale żaden nie smakuje tak jak ten.
Dynia ma bardzo delikatny smak, niektórzy dodając pomidory lub za dużo marchewki, tłumią go. Jednak nie należy zapominać o przyprawach-to one wydobywają aromat! Dynia bez przypraw jest za słodka, mdła.

A przechodząc do konkretów (chociaż wiele rzeczy trzeba zrobić na oko), potrzebujemy:
ok. 2-2,2kg dyni (ta ilość przeraża, ale po obraniu z grubej skóry i  usunięciu pestek zostanie mniej)
3 średnie marchewki
1 duża pietrucha
pół selera
pół pora
2 łyżki masła
oliwa
ew.kostka bulionowa
PRZYPRAWY: sól, curry, imbir, szafran, kurkuma, papryka słodka i chilli
pietruszka do posypania
i dodatkowo można dodać na wierch łyżkę jogurtu greckiego i groszek ptysiowy 

Wykonanie:
Obraną dynię pokroić w dużą kostkę-ok.3x3 cm, bo i tak się rozgotuje. Warzywa umyć, obrać i zetrzeć na tarce, na dużym oczku. Dynię zalać wodą, gotować do miękkości. Należy dodać sól oraz ok.2 łyżek masła. Jest to potrzebne, ponieważ beta-karoten zawarty w dyni (prowitamina wit.A), jest przyswajalny w obecności tłuszczu. Można dodać również kostkę bulionową. Warzywka podsmażyć na oliwie do miękkości z odrobiną soli i dodać do gotującej się dyni. Do całości dodać przyprawy. Ilość wedle uznania, ale na taką ilość to trzeba dodać dość sporo. Zupa ma być rozgrzewająca i aromatyczna. Zupę gotować, aż smaki się przegryzą, ok.20-30min. Na koniec zmiksować blenderem.

Smacznego!( :

PS Jeżeli chce się zaserwować ten krem na imprezie, można go przygotować dzień wcześniej, będzie jeszcze smaczniejszy, gdyż smaki się lepiej przegryzą.( :

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz