Kolejny przepis z książki "The Essential Vegeterian Cookbook". Muffiny są bardzo aromatyczne, nie za słodkie i co najważniejsze mają chrupiącą skórkę. ( :
Składniki: (na ok.18 sztuk)
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 szklanki brązowego cukru
1 duże jajko
1 i 1/4 szklanki mleka
1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być z orzechami)
1 szklanka masła orzechowego "crunchy"
2 łyżki dżemu (truskawkowego lub brzoskwiniowego-jaki ma się pod ręką)
60g roztopionego masła
można użyć dodatkowo cukru pudru do posypania
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą. W dużej misce roztrzepać jajko z cukrem, dodać mleko oraz przestudzone, roztopione masło, wymieszać. Następnie dodać dżem i masło orzechowe, wymieszać do uzyskania gładkiej konsystencji. Do masy dodać mąkę i mieszać aż składniki się połączą. Na końcu dodać kawałki czekolady i np. trochę posiekanych orzechów ziemnych (jeżeli nie miało się masła orzechowego "crunchy"). Tym razem babeczki piekłam bez papilotek, tylko w formie lekko nasmarowanej masłem w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok.20-25 min.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz