Przepis znaleziony w świetnej książce "Turkish Kitchen" Ghillie Basan. Zaskakuje aromatem i słodyczą. Idealnie pasuje do dań z kurczakiem lub z łyżką jogurtu greckiego na deser lub śniadanie.
Składniki:
2 szklanki kaszy bulgur, opłukanej pod bierzącą wodą
2 łyżki masła
3 duże marchewki-starte na dużym oczku
1/2 szklanki sparzonych i obranych ze skórki migdałów
1/2 szklanki orzechów nerkowca
1/2 szklanki pistacji
3 łyżki orzeszków piniowych
1 opakowanie daktyli
sól
oliwa, woda
Do podania można dodać:
posiekaną kolendrę
łyżkę masła na wierzch
jogurt grecki
Wykonanie:
Daktyle sparzyć i pokroić. Orzechy posiekać (oprócz piniowych). Orzechy można dodatkowo przyprażyć na patelni-będą wtedy bardziej aromatyczne. W misce przygotować kaszę bulgur według przepisu na opakowaniu ( zalać wrzątkiem kaszę do wysokości 2,5 cm ponad warstwę kaszy i odstawić na 20 min). W garnku rozpuścić 2 łyżki masła z odrobiną oliwy (wtedy masło się nie przypali) i podsmażyć na nim startą marchew. Kiedy marchew się podsmaży, dodać daktyle, ponownie podsmażyć, aby smaki się przegryzły. Dosolić do smaku i dodać posiekane orzechy i orzeszki piniowe. Do masy dodać kaszę oraz 1/4 szklanki wody, wszystko porządnie wymieszać.Gdy danie się podgrzeje, należy zdjąć je z ognia, przykryć ścierką i odstawić na 10 min, żeby odparowało.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz