środa, 31 sierpnia 2011

Najlepszy piernik, nie tylko wigilijny; )

Możecie się zastanawiać, kto piecze piernik w środku lata, ale korzenne smaki wprowadzają nas w zachwyt o każdej porze roku. Ponadto, piernik dzięki dużej ilości przypraw i miodu jest ciastem o długim okresie przydatności do spożycia i jest "trwałym" ciastem, w porównaniu do np, ciast z kremem, które w upale się po prostu rozpływają.

Składniki: (Z tej ilości wychodzą 3 foremki!)
W garnku należy podgrzać:
1/2 l mleka (najlepiej 3,2%)
1 kostkę margaryny lub masła
1/2 kg cukru
1/2 kg miodu
4 opakowania przyprawy do piernika (należy wybrać przyprawę niezawierającą w składzie mąki lub skrobi)
4 łyżki kakao
 Ponadto:
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1 kg mąki
3 całe jajka
Dodatki:
1 szklanka rodzynek
1 i 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
1 opakowanie pokrojonych daktyli
1 opakowanie posiekanych migdałów
można też dodać np. figi

Wykonanie:
Wymienione składniki podgrzać w garnku, dokładnie mieszając, żeby postał gładki syrop i żeby uniknąć przypalenia. W dużej misce mieszamy mąkę z sodą i 2 z czterech łyżkami kakao. Gorący syrop wlewamy do mąki, bardzo dokładnie i energicznie mieszając, aby powstała gładka masa. (Najlepiej do tej pracy nadają się mężczyźni-oni mieszają, my wlewamy syrop.) Gdy wlejemy cały syrop i dokładnie wymieszamy można dodać jajka i ponownie połączyć w jednolitą całość. Na koniec dodajemy bakalie.
Piekarnik należy nagrzać do 200 stopni i piec piernik przez godzinę
Z tej porcji wychodzą 3 formy do piernika!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz