środa, 31 sierpnia 2011

Kurczak w płatkach kukurydzianych na tagliatelle z cukinii

Proste i pyszne. Czego chcieć więcej! Danie można przygotować w 20 min!


Nuggetsy z kurczaka.
Wybornie smakują również z sosem tzatziki lub z brokułem z poprzedniego przepisu
Składniki:
2 piersi kurczaka
pół paczki płatków kukurydzianych-tutaj ukłon w stronę firmy Nestle, gdyż tylko z Corn Flakes smakują tak dobrze ( ;
200g jogurtu naturalnego lub maślanki
zioła prowansalskie
sól, pieprz.

Wykonanie: Kurczaka myjemy, kroimy w paski. Do miski z kurczakiem wlewamy jogurt lub maślankę, dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy co najmniej na 2 godziny do lodówki. taką marynatę można przygotować dzień wcześniej. Dzięki jogurtowi kurczak będzie mięciutki i nie będzie suchy po upieczeniu.
Gdy chcemy przygotować danie, włączamy piekarnik na 190 stopni, aby się nagrzał. W tym czasie blachę pokrywamy arkuszem papieru do pieczenia. Płatki rozgniatamy (można do zrobić przez opakowanie, żeby nie brudzić dodatkowych naczyń). Rozgniecione płatki wysypujemy na duży talerz i obtaczamy w nich każdy pasek kurczaka. Gotowe nuggetsy układamy na blasze i pieczemy przez 20 min.

Tagliatelle z cukinii:
1 duża cukinia starta na pasy na tarce do mizerii
1 puszka pomidorów - polpa pomidorowa albo pomidory krojone
1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego
zioła włoskie-bazylia (wyśmienicie smakuje świeża), oregano, rozmaryn, itp. lub zioła prowansalskie
 oliwa

Wykonanie:
Cukinie smażymy na patelni, aż zmięknie. Cienkie pasy zmiękną w mgnieniu oka.Do cukinii dodajemy polpę pomidorową, koncentrat oraz zioła. Całość podgotować, aż smaki się przegryzą. Zastępuje do makaron, gdyż w fakturze go przypomina.

Smacznego!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz