Przepis pochodzi z programu "Gotuj i chudnij". Ciasteczka są nie tylko proste w przygotowaniu, ale również zdrowe i niskokaloryczne-jedno ciastko ma tylko 40 kcal (to tyle co pół kromki chleba!)
Składniki: (jak zwykle dodaję coś od siebie; ))
Baza:
8 łyżek masła
1/4 szklanki musu jabłkowego
po pół szklanki cukru brązowego i białego-można oczywiście dodać tylko brązowy, można też zmniejszyć ilość, np.3/4 szklanki
1/2 łyżeczkę soli
1 duże jajko
1 białko (ale można dodać po prostu 2 jajka)
1/4 szklanki mleka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 szklanki mąki (ja użyłam mąki razowej)
2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych)
1 łyżeczka sody
1/2 łyżeczki cynamonu
Dodatki:
2/3 szklanki rodzynek zamoczonych w 2 łyżkach rumu lub whiskey
2/3 szklanki dowolnych orzechów (ja dodałam mieszankę laskowych i włoskich)
Wykonanie:
Piekarnik należy nastawić na 180 stopni, aby się nagrzał. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z tej ilości ciasta wychodzą 2 blachy ciastek.
W misce należy utrzeć masło z cukrem, solą i musem jabłkowym. Następnie należy dodać jajka, mleko i ekstrakt waniliowy, aż do uzyskania jednolitej masy. W osobnej misce należy połączyć mąkę z sodą i cynamonem. Składniki suche dodawać do masy i dalej zmiksować, aż powstanie gładkie ciasto. Na koniec dodać płatki owsiane i dodatki-rodzynki i orzechy i wymieszać drewnianą łyżką.
Piekarnik należy nastawić na 180 stopni, aby się nagrzał. Blachę należy wyłożyć papierem do pieczenia. Z tej ilości ciasta wychodzą 2 blachy ciastek. Ciasto można nakładać na blachę łyżką do lodów, tworząc gałki lub zwykłą łyżką tworząc górki, bo ciasto podczac pieczenia się "rozpłaszczy". Ciastka pieczemy przez ok.20-25 min, aż będą rumiane.
Te ciastka nazywają się "Chewy Oatmeal Raisin Cookies" i taką też mają konsystencję-są lekko ciągnące, nie chrupiące, ale pyszne i sycące. Można je zabrać do pracy jako, np. drugie śniadanie. Smakują wyśmienicie ze szklanką mleka : )
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz