piątek, 12 sierpnia 2011

Orientalny indyk z fasolką

Wariacja na temat zdrowego, szybkiego, a ponadto przesiąkniętego smakami orientu dania.

Składniki:
300-400g filetu z piersi indyka, pokrojonego w plastry (jak na kotlety)
szklanka posiekanych orzechów ziemnych bez tłuszczu ( można w nich obtoczyć mięso-polecam dla panów, a w wersji lżejszej przed podaniem można posypać mięso uprażonymi na patelni orzechami)
0,5 kg zielonej fasolki szparagowej
oliwa, uprażony sezam

Marynata:
3-4 łyżki oliwy
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego (opcjonalnie)
2 łyżki słodkiego sosu chilli
pół łyżeczki chilli w proszku
1 łyżka brązowego cukru
pieprz
2 łyżki ziaren kolendry
1 duży ząbek czosnku
1 posiekana czerwona cebula

Wykonanie: Czosnek i cebulę należy posiekać i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty w misce. Mięso włożyć do miski z marynatą, dokładnie pokryć nią każdy kawałek i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny ( najlepiej przygotować mięso dzień wcześniej, aby wszystkie smaki połączyły).
Obtoczone w orzechach mięso można smażyć na lekko naoliwionej patelni lub w wersji bez orzechów na patelni grillowej bez tłuszczu. Fasolkę należy ugotować i wymieszać z misce z odrobiną oliwy i prażonym sezamem. Można dodać również makaron ryżowy. Smacznego!( :
 PS Zielona herbata idealnie pasuje do tego dania

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz