Uwielbiają je dzieci, ale dorośli również nie poprzestają na jednej.( :
Składniki:
Składniki suche:
250 g mąki
100g brązowego cukru (lub białego)
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
1 jajko
250g jogurtu naturalnego
40ml oleju
2 łyżeczki esensji waniliowej
2 łyżeczki soku z cytryny
3 duże rozgniecione widelcem banany
Wykonanie:
W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Połączyć zawartość obu misek, dodając do składników mokrych składniki suche. Papilotki wypełnić do 2/3 wysokości i piec w 180 stopniach przez 30-35min.
Dekoracja:
1 opakowanie polewy z białej czekolady lub 1 tabliczka białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej
1 opakowanie draży czekoladowych-noski
1 opakowanie żelków Pinki-przecięte na pół będą uszami
pisaki czekoladowe do tortów-oczy i bużka
Muffinki pokrywamy polewą, ustawiamy uszy, draże kroimy na pół-wtedy nosek będzie się lepiej trzymał. Gdy polewa zastygnie można narsować bużki.
W wersji łatwiejszej można polać muffinki białą czekoladą i posypać je np. kolorową posypką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz