środa, 31 sierpnia 2011

Kurczak w Lazurze

Najszybszy a zarazem wyborny przepis na makaron z sosem z sera pleśniowego. Jest przepyszny sam w sobie i nadaje się idealnie na sycący obiad dla wegetarian. Jednak kurczak to dodatkowa porcja chudego białka-zawsze przydatnego. Daniem można zaskoczyć przyjaciółkę, która niespodziewanie wpadła z wizytą lub partnera na romantycznej kolacji. Kieliszek wytrawnego wina idalnie współgra z gładkim, aromatycznym sosem...

Składniki: (dla 4 osób)
2 piersi kurczaka
400g makaronu- kokardki lub bardziej elegancko na kolację można podać duże muszle
200g sera pleśniowego Lazur-niebieskiego lub zielonego
duże opakowanie (400g) śmietany 12%
pęczek pietruszki!
oliwa, sól, pieprz

Wykonanie:
Piersi kurczaka kroimy w paski, naciaramy pieprzem i solą, podsmażamy.  Ser rozgniatamy widelcem, aby szybciej się rozpuścił. Wrzucamy ser do garnuszka z odrobiną oliwy. Na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, rozpuszczamy ser. Do sera dodajemy kubek śmietany, porządnie podgrzewamy. Ser ma tak intensywny smak, że nie wymaga żadnych dodatkowych przypraw, poza pietruszką, która nadaje potrawie świeżości. Połowę pietruszki dodajemy do sosu, a połowę zostawiamy do posypania. (Jeśli chcemy uzyskać elegancki wygląd, posypmy dnaie tylko z wierzchu). Jeżeli używamy makaronu muszli, połóżmy je na jednej stronie talerza, a paski kurczaka ułóżmy na drugiej, całość polejmy sosem i posypmy pietruszką.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz