Składniki:
wersja podstawowa
1/2 opakowania świeżego szpinaku (baby spinach)-ok.100g
1/2 główki sałaty lodowej
2 avocado
lub z dodatkami: czarne oliwki i pomarańcza lub kilka zielonych winogron
Dressing:
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
sok z 1 cytryny i dodatkowo sok z połowy cytryny do skropienia avocado
2 łyżki ostrej musztardy, np. Dijon
Wykonanie:
Sałatę i szpinak umyć, osuszyć, podrzeć na kawałki. Oliwki i pomarańczę lub winogrona pokroić. Pokrojone avocado najlepiej wrzucić przed wsypaniem do sałatki do miseczki z sokiem z cytryny i wymieszać, dzięki czemu nie zbrązowieje.
Przygotowanie dressingu: Na patelni podgrzać oliwę i dodać do niej ziarna sezamu. Gdy nabiorą złotego koloru, należy zestawić patelnię z ognia, aby mieszanka lekko przestygła (w przeciwnym razie będzie pryskać). Po kilku min (2-3) dodać sok z cytryny i musztardę, dokładnie wymieszać. Polać sałatkę, gdy dressing będzie jeszcze ciepły.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz