piątek, 16 września 2011

Zielona sałatka z avocado, szpinakiem i sezamowym dressingiem

Przepis znaleziony w świetnej książce "The Essential Vegetarian Cookbook". Przepyszny zielony mix, który może stanowić pożywny lunch lub dodatek do dań, np. z kurczaka.


Składniki:
wersja podstawowa
1/2 opakowania świeżego szpinaku (baby spinach)-ok.100g
1/2 główki sałaty lodowej
2 avocado
lub z dodatkami: czarne oliwki i pomarańcza lub kilka zielonych winogron
Dressing:
2 łyżki ziaren sezamu
2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju sezamowego
sok z 1 cytryny i dodatkowo sok z połowy cytryny do skropienia avocado
2 łyżki ostrej musztardy, np. Dijon

Wykonanie:
Sałatę i szpinak umyć, osuszyć, podrzeć na  kawałki. Oliwki i pomarańczę lub winogrona pokroić. Pokrojone avocado najlepiej wrzucić przed wsypaniem do sałatki do miseczki z sokiem z cytryny i wymieszać, dzięki czemu nie zbrązowieje.
Przygotowanie dressingu: Na patelni podgrzać oliwę i dodać do niej ziarna sezamu. Gdy nabiorą złotego koloru, należy zestawić patelnię z ognia, aby mieszanka  lekko przestygła (w przeciwnym razie będzie pryskać). Po kilku min (2-3) dodać sok z cytryny i musztardę, dokładnie wymieszać. Polać sałatkę, gdy dressing będzie jeszcze ciepły.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz