poniedziałek, 30 kwietnia 2012

Serowe paluszki do chrupania

Świetny dodatek do zup-np. z barszczem sprawdza się idealnie albo jako przekąska na imprezę.
Super-proste, super-szybkie, a ile daje radości; )

Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
200g ulubionego żółtego sera
rozmaryn suszony lub kminek (ja preferuję rozmaryn)

Wykonanie:
Ser żółty ścieramy na dużym oczku i mieszamy z suszonym rozmarynem (ja zużywam prawie pół opakowania lub nawet więcej-to on nadaje smak). Ciasto francuskie rozwijamy i tniemy na pasy-ja tnę arkusz ciasta wzdłuż na pół i pionowo na paseczki ok. 1,5cm szerokości. Następnie biorę jeden pasek ciasta, rozkładam na nim mieszankę sera z ziołami, chwytam za końce i zawijam. ( Ser będzie wypadał, a część będzie wystawać, ale nie należy się tym przejmować, gdyż ciasto francuskie urośnie, a ser się rozpuści, więc całość będzie spójna; )). Gotowe paluszki układam jeden obok drugiego w 2 rzędach, na papierze do pieczenia i  piekę w 180-190 stopniach przez ok.30 min, źeby się ładnie przyrumieniły. Ta ilość ciasta wystarczy na 2 blachy zawijasów. : )

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz