środa, 27 czerwca 2012

Migdałowe muffiny brzoskwiniowe

Kolejny przepis na muffinki z letnimi owocami: )
(Baza jest bardzo podobna do poprzedniego przepisu)

Składniki: (na ok.20 sztuk)
150g mąki zwykłej, 100g mąki razowej, 50g mielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki cynamonu,
pół łyżeczki kurkurmy
pół łyżeczki roztartych goździków
1 jajko
140g brązowego cukru
80ml oleju
 250ml maślanki
2 pokrojone w kostkę brzoskwinie/nektarynki
kilka suszonych moreli pokrojonych na małe kawałki (ok. mała garść)

Wykonanie:
Ponownie wykorzystujemy 2 miski-w jednej łączymy składniki suche, w drugiej-do roztrzepanego jajka z cukrem, dodajemy olej i maślankę, całość mieszamy. Suche składniki wrzucamy do mokrych i całość łączymy. Dodajemy dodatki i mieszamy. Papilotki napełniamy ciastem do 2/3 wysokości i pieczemy przez ok.30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Dekorujemy czekoladą. : )
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz