środa, 27 czerwca 2012

Muffiny truskawkowo-chałwowo-czekoladowe

Nowy przepis na muffiny na lato; )
Składniki: (na ok.20 sztuk)
250g mąki
pół łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
czubata łyżka kakao
80g  brązowego cukru
1 jajko
80ml oleju
250g jogurtu200g truskawek (pokrojonych)
pół szklanki czekoladowych drobinek lub po prostu posiekanej czekolady (mlecznej lub gorzkiej-jak kto lubi, chociaż polecam gorzką, bo chałwa jest słodka)
50-70g chałwy kakaowej lub waniliowej, rozgniecionej widelcem
250g jogurtu/maślanki
Ozdoby wedle uznania: )

Wykonanie:
 Potrzebujemy 2 miski-w jednej łączymy ze sobą suche składniki, w drugiej roztrzepujemy jajko ze szczyptą soli, dodajemy cukier, całość łączymy, następnie dodajemy olej, potem jogurt/maślankę i dobrze mieszamy. Do składników mokrych dodajemy suche i tworzymy ciasto bazowe. Do tego wrzucamy truskawki, kawałki czekolady i chałwę. Papilotki wypełniamy do ok. 2/3 wysokości i pieczemy w 180 stopniach przez ok. 30min. Po wystygnięciu, dekorujemy według ochoty i potrzeb, ale polewa czekoladowa lub rozpuszczona czekolada, sprawdza się idealnie: )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz