piątek, 1 czerwca 2012

Letnia sałatka z tuńczykiem

Zapraszamy na lunch at the Korczaks place : )

W upalny dzień nie ma się ochoty na "gorące" potrawy, a ta sałatka nie dość, że smakuje świetnie, jest pożywna i zdrowa, to jej przygotowanie zajmuje sekundkę; ) Plus koktajl truskawkowy na deser-mmm... : )


Składniki:  (na 2 porcje)
opakowanie mixu sałat albo po prostu normalnej sałaty lodowej-żeby chrupało
pół puszki/puszkę (wedle uznania, kto jaki jest głodny: )) tuńczyka w sosie własnym, w kawałkach
pół kostki fety (ja przeważnie używam tej klasycznej, "żółtej" z Mlekovity)
1 duża starta na dużych oczkach marchewka
ważne: oliwa, ocet balsamiczny ciemny)-to one właśnie nadają charakteru całości-nie trzeba żadnych innych dressingów; )

Wykonanie:
Na dno talerzy wysypać sałatę, na to po połowie startej marchewki, pokrojoną w kostkę fetę i na wierzch odsądzonego z wody tuńczyka. Każdy dostaje widelec, na stole stoją butelki z oliwą i octem i każdy sam doprawia swoją sałatkę wedle uznania. Pyszne, proste, smaczne-tak jak lubimy: )

A koktajl to każdy wie, jak się robi...; )

PS Na zdjęciach wystąpił Aceto Balsamico bianco, ale do sałatki najlepiej pasuje ciemny; )

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz