piątek, 18 maja 2012
Chłodnik chłodnik chłodnik!
Dzisiaj idealny, mega prosty przepis na coś pysznego na upalne dni-chłodnik. ( A no i dodatkowo jest to zdrowe i dietetyczne danie: ))
Składniki: (wychodzi w sumie całkiem spory garnek; ))
pęczek botwinki
2 duże opakowania jogurtu naturalnego
4 ogórki małosolne
pęczek koperku
sól, ocet, cukier-do doprawienia
sok z czerwonych buraków (ale taki 100%-sprzedawane w szklanych butelkach)-w razie gdyby chłodnik miał słaby kolor albo po prostu dolać trochę dla smaku
jajo-do podania: )
Wykonanie:
Do chłodnika wykorzystujemy cały pęczek botwinki,płuczemy wszystko dokładnie, liście i łodygi siekamy, buraczki obieramy i kroimy na dość drobne kawałki). Pokrojone warzywko wrzucamy do garnka i zalewamy wodą, ale tylko do poziomu, żeby przykryć całość i gotujemy przez ok. 10 min (od zagotowania), do czasu aż wszystko będzie miękkie. Zdejmujemy z ognia i dodajemy łyżkę octu. Gdy botwinka wystygnie (musi być już zimna), dodajemy pokrojone w kosteczkę ogórki, posiekany koperek, jogurt naturalny( należy go wcześniej rozmieszać w kubku), sok z i doprawiamy wedle uznania solą, cukrem i ew. octem, jeżeli byłby za mało kwaśny. Uwaga: Chłodnik można jeść od razy, ale jest najlepszy, gdy się przegryzie, np. przez noc: ) Ach, i nie należy zapominać o jajeczku ugotowanym na twardo do podania; )
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Świetny blog, chyba będę codziennie po kolei wypróbowywać przepisy :D
OdpowiedzUsuńNo ładnie:) Z zazdrości chyba zacznę gotować!
OdpowiedzUsuńŁadnie, ładnie:) Chyba z zazdrości też zacznę gotować! ~ sonia
OdpowiedzUsuń