piątek, 4 maja 2012

Czekoladowe chrupanki

Z mojej ukochanej książeczki-przepisy Kubisia Puchatka : )
Dziś szalejemy-2 rodzaje ciasteczek przed nami. Obydwa pyszne, zeszły w mig, więc uważajcie.

Czekoladowe chrupanki:
Składniki: (na 48 sztuk)
 kostka miękkiego masła
 1 szklanka cukru białego
 1 szklanka cukru brązowego
 2 jajka
 2 łyżeczki esencji waniliowej
 250 g. maki
 100 gram kakao
 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 0,5 szklanki pokrojonej gorzkiej czekolady

Wykonanie:
 Ucieramy masło z cukrami na puszysta masę, dodajemy jajka i esencję waniliową i dalej mieszamy.

 Do oddzielnej miski przesiewamy mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól. Mieszamy z utarta masą.  Nabieramy ciasto lyżką stołową i nakladamy ciasteczka na blachę wylożoną pergaminem.


 Pieczemy ok. 15 minut w 180 stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz